LIVE FOREVER: A TRIBUTE TO BILLY JOE SHAVER - VARIOUS ARTISTS

Artiest info
Website
facebook
Label: New West Records
distr.: V2 Benelux

Het waren Freddie Fletcher uit Austin, Texas, de Amerikaanse drummer, producer en neef van Willie Nelson en gitarist, singer-songwriter en bluesrocker Charlie Sexton uit San Antonio, Texas die het initiatief hebben genomen om een tribute-album te creëren met allemaal liedjes van de onvolprezen ‘outlaw country’-zanger en songschrijver Billy Joe Shaver. Shaver was eveneens een Texaan die op 16 augustus 1939 werd geboren in Corsicana en er enkel door zijn moeder en vooral door zijn grootmoeder werd opgevoed. Twee jaar geleden overleed hij op 81-jarige leeftijd in zijn woonplaats Waco, Texas aan een hartaanval op 28 oktober 2020.

Op zeer jonge leeftijd begon hij te werken in een schrijnwerkerij waar hij een ongeval kreeg waardoor hij met zijn hand in een zaagmachine terecht kwam en daarbij twee vingers van zijn rechterhand verloor. Dat weerhield hem er echter niet van om zonder die vingers via zelfstudie toch nog gitaar te leren spelen. Hij begon in die periode ook liedjes te schrijven en verhuisde naar Nashville waar hem tegen een vergoeding van $50 per week een job als songschrijver werd aangeboden. Grote namen als Waylon Jennings, Elvis Presley en Kris Kristofferson waren de eersten om enkele van zijn liedjes op te nemen. Hij heeft ook altijd zelf platen uitgebracht met zijn eigen nummers maar vooral zonder enig verkoopsucces, hoewel hij op zijn albums vaak begeleid werd door grote artiesten als Flaco Jiménez, Charlie Daniels, Nanci Griffith en Willie Nelson.

In het leven heeft Billy Joe Shaver veel tegenslagen gekend, o.a. door het verlies van zijn moeder en zijn vrouw aan kanker in 1999 en van zijn 38-jarige zoon-gitarist Eddie aan een overdosis heroïne in 2000. Een jaar later kreeg hij dan zijn eerste van meerdere hartaanvallen maar hij herstelde en ging verder met het componeren van liedjes voor andere artiesten. In 2006 werd hij opgenomen in de ‘Texas Country Hall Of Fame’ en nog later kreeg hij een ‘Lifetime Achievement Award In Songwriting’ van de ‘Americana Music Convention’.

Over dan maar naar het tribute-album “Live Forever: A Tribute To Billy Joe Shaver” waarop twaalf van de uit zijn eigen leven gegrepen verhalende liedjes worden gezongen door enkele bekende namen uit de hedendaagse country- en Americana-scène zoals Ryan Bingham & Nikki Lane, Rodney Crowell, Miranda Lambert, Edie Brickell, George Strait, Amanda Shires, Steve Earle, Margo Price en Allison Russell.

Drie namen hebben we hier nog niet vermeld omdat we ze aan het werk willen laten horen in de twee audiovideo’s bij dit verhaal. De eerste song is de openings- en titeltrack “Live Forever” die gezongen wordt door Willie Nelson en met Lucinda Williams als backing vocaliste. Die song schreef Billy Joe Shaver samen met zijn zoon Eddie en het werd zijn grootste persoonlijke hit. Het nummer werd later ook gecoverd door ‘The Highwaymen’, Willie Nelson en Joe Ely. De tweede video laat u kennismaken met het nummer “You Asked Me To” dat Billy Joe samen met Waylon Jennings componeerde en dat hier erg mooi gezongen wordt door Nathaniel Rateliff.

Steve Earle zingt op deze verzamelaar de song “Ain’t No God In Mexico” die destijds een hit was voor Waylon Jennings die ook in de hitlijsten belandde met het net vermelde “You Asked Me To” en met de song “Honky Tonk Heroes” die hier gezongen wordt door Amanda Shires met haar echtgenoot Jason Isbell op gitaar. Andere beklijvende coverversies op deze mooie plaat zijn het door Rodney Crowell gebrachte “Old Five And Dimers Like Me”, de titeltrack van Billy Joe Shaver’s debuutalbum, Edie Brickell’s jazzy versie van “I Couldn’ Be Me Without You” en “Tramp On Your Street” gezongen door Allison Russell. Deze eerbetoon-plaat hoort ongetwijfeld thuis in de categorie ‘must have albums’.

(valsam)

 

TRACKLIST:

1. Willie Nelson - "Live Forever"
2. Ryan Bingham - "Ride Me Down Easy"
3. Rodney Crowell - "Old Five And Dimers Like Me"
4. Miranda Lambert - "I’m Just An Old Chunk Of Coal (But I’m Gonna Be A Diamond Someday)"
5. Edie Brickell - "I Couldn’t Be Me Without You"
6. Nathaniel Rateliff - "You Asked Me To"
7. George Strait - "Willy The Wandering Gypsy And Me"
8. Amanda Shires - "Honky Tonk Heroes"
9. Steve Earle - "Ain’t No God In Mexico"
10. Margo Price - "Ragged Old Truck"
11. Willie Nelson - "Georgia On A Fast Train"
12. Allison Russell - "Tramp On Your Street"